Samenwerking tussen de vmbo-scholen in een STO-regio | Webinar STO LIVE op 1 februari over duurzaamheid en energietransitie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Voortgangsrapportage | Nieuwe webinars STO gepland | Onderwijsbevoegdhedenstelsel | Regionale LOB-visie en STO | Doorstroomcijfers in regioportretten Online lezen  |  Afmelden
Sterk Techniek onderwijs
10 januari 2023

Leerlingenaantal in de technische profielen van het vmbo stijgt met 10,4%

Beste heer/mevrouw,
Leerlingenaantal in de technische profielen van het vmbo stijgt met 10,4%
Eind 2022 publiceerde DUO de (voorlopige) leerlingenaantallen van het schooljaar 2022-2023. Vanuit Sterk Techniekonderwijs kijken we natuurlijk met spanning naar de ontwikkelingen in de beroepsgerichte programma’s. Wat blijkt? Voor het tweede jaar op rij laten de aantallen een zeer positief beeld zien. Het aantal leerlingen in de technische profielen in het derde leerjaar van het beroepsgerichte vmbo (BB/KB/GL) stijgt met maar liefst 10,4% ten opzichte van 2021-2022. Deze flinke stijging is een duidelijk teken dat de initiatieven en activiteiten in alle STO-regio’s hun vruchten afwerpen!
Bekijk de cijfers 
Derde artikel in de serie 'In het hart van Sterk Techniekonderwijs'

In deze serie belichten we op basis van gesprekken met STO-regio’s inspirerende voorbeelden van samenwerking tussen de ketenpartners in de regio. Dit keer ligt de focus op de samenwerking tussen de vmbo-scholen in een STO-regio.  

Download het artikel
Brief minister Wiersma aan Tweede Kamer

Net voor de kerstdagen stuurde minister Wiersma een zogenaamde ‘verzamelbrief’ aan de Tweede Kamer. In deze brief worden allerlei onderwerpen behandeld, zo ook STO. Wat zegt de minister over Sterk Techniekonderwijs?
Lees meer over de brief
Resultaten van het monitoringsrapport
Het monitoringsonderzoek naar de opbrengsten van STO is in volle gang. In 2022 hebben onderzoekers casestudies uitgevoerd in 20 STO-regio’s, en zijn administratieve gegevens geanalyseerd. Vanwege nieuwe privacyregels en daarbij behorende procedures rondom het vrijgeven van de data heeft het onderzoeksproces vertraging opgelopen. De resultaten van het monitoringsrapport zullen daarom in het eerste kwartaal van 2023 gepubliceerd worden. In de tweede helft van 2023 zullen er weer nieuwe casestudies en analyses uitgevoerd worden.
Terugblik STO LIVE: Innovatief technisch vmbo
Ewout Warringa vertelde wat er allemaal onder XR verstaan wordt en waar dat in de beroepspraktijk gebruikt wordt, maar ook dat leerlingen sommige dingen sneller begrijpen als ze het in 3D zien.
Marco van Wijngaarden en Tjaart Venema legden uit wat een immersive room is.
Bekijk de opname
Bijeenkomst
1 / 2
 
STO LIVE: duurzaamheid en energietransitie
Webinar STO LIVE op 1 februari: duurzaamheid en energietransitie
Duurzaamheid en de energietransitie worden steeds belangrijker in onze samenleving en komen dan ook veel voor in de plannen van de STO-regio’s. Maar hoe kiezen regio’s onderwerpen rond het thema duurzaamheid die bij de actuele ontwikkelingen én bij het vmbo passen? Volg het webinar op 1 februari.
Meld u aan
Inspiratievoorbeelden
STO-activiteiten geëvalueerd door leerlingen
Docenten en projectleiders in den lande bedenken en organiseren voortdurend allerlei activiteiten voor leerlingen, in het basisonderwijs en de onderbouw, die hen enthousiast moeten maken voor techniek en technologie. STO Noord-Groningen is afgelopen jaar begonnen met het evalueren van hun activiteiten door de leerlingen zelf. Waardevolle inzichten zijn het gevolg. 
Lees het inspiratievoorbeeld
Samen een grundel bouwen
Friesland is een waterrijke provincie en dus is het niet verwonderlijk dat er veel bedrijven in de maritieme sector zijn. Ook zíj kampen met een te lage instroom van nieuwe mensen. STO Regio Súdwest Fryslân, Sneek-Bolsward speelt hier op in door BWI-leerlingen van Csg Bogerman Vakcollege, in samenwerking met ROC Friese Poort, een keuzevak Scheepsconstructie en -ontwerp aan te bieden.
Lees het inspiratievoorbeeld
FAQ
Een vraag over Sterk Techniekonderwijs? Kijk tussen de veelgestelde vragen. Grote kans dat het antwoord op uw vraag erbij staat.  
Veelgestelde vragen
Contact
Heeft u een vraag over Sterk Techniekonderwijs?
Stuurt u dan een e-mail naar info@sterktechniekonderwijs.nl.
Twitter   LinkedIn   Youtube