Doorlopende leerroutes bij Schoonhovens College en Stellingerwerf College | Webinar Samenwerking in de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen  |  Afmelden
Sterk beroeps onderwijs
10 november 2022
Praktijkverhalen: de doorlopende route geeft meerwaarde

Beste heer/mevrouw,
 

Doorlopende route metaal op Schoonhovens College 
Het Schoonhovens College was een voorloper als het gaat om doorlopende leerroutes: de route metaal naar mbo 2 en 3, in samenwerking met het Techniek College Rotterdam, draait inmiddels al voor het vierde jaar. Johan Houtman is docent en sectievoorzitter PIE bij het Schoonhovens College en was vanaf het begin bij de route betrokken. Wat zijn de ervaringen?
Lees het artikel
Vraag van de maand
Is de samenwerkingsovereenkomst alleen verplicht bij doorlopende leerroutes of ook bij minder vergaande vormen van samenwerking tussen vo en mbo? Bijvoorbeeld: keuzedeel mbo aanbieden aan vmbo-ers dat tegelijkertijd hun keuzevak is.
Als u gebruik wilt maken van de ruimte die de wet doorlopende leerroutes biedt, bijvoorbeeld als het gaat om de teambevoegdheid, moet u dit aan de voorkant regelen middels deze samenwerkings-overeenkomst. Voor alle andere vormen van samenwerking kunt u de onderdelen uit het format gebruiken om uw afspraken met het mbo vast te leggen. Het kan overigens handig zijn om ook voor andere vormen van samenwerking de afspraken die u aan de voorkant maakt vast te leggen. Dat biedt duidelijkheid voor alle betrokkenen en ervaring leert dat het voordelen oplevert in de verdere uitvoering van de samenwerking, denk b.v. aan personeelswisseling (daar gaat het nogal eens mis; te veel afhankelijkheid van bepaalde personen).
Meer veelgestelde vragen
 
Aansluiten bij wat de leerling kan
Een doel van doorlopende routes is dat leerlingen in het mbo verder kunnen met hun leren. Brant Visser, programma-manager STO TEC Zuidoost Friesland en voorheen schoolleider van het Stellingwerf College in Oosterwolde, vertelt over hoe het anders kan. 
Lees het artikel
Samenwerking vmbo-mbo door 5 verbinders en 6 challenges
In het webinar van 31 oktober  kwamen Natascha Verhagen, een van de vijf verbinders in Harderwijk, en Bas Postma, projectleider verbinding bij Curio, aan het woord met inspirerende verhalen hoe leerlingen kunnen worden voorbereid op de overstap van het vmbo naar het mbo.  
Bekijk het webinar
Ruim baan voor beroepsonderwijs
Zo is de naam van de nieuwe krant die eraan komt. In de krant veel aandacht voor de samenwerking tussen vmbo en mbo. Soms resulterend in een doorlopende leerroute, maar vaak ook met als resultaat afspraken tussen vmbo en mbo over een soepele overgang van leerlingen van de ene naar de andere onderwijsvorm.
Bestel de krant
12 / 12
 
Volgend evenement
Webinar Samenwerken in de regio
Webinar 12 december: Samenwerken in de regio
Tijdens dit webinar staat de samenwerking in de regio tussen vmbo en mbo centraal. Een samenwerking die op alle lagen in de organisaties geborgd moet zijn wil hij op termijn succesvol zijn, of in de woorden van Esther Klaster: het 8-tje moet rond zijn. Hoe regio’s dat doen vertellen ze 12 december.
Meld je aan voor dit webinar
mbo raad
 
vo raad
 
aoc raad
stichting platform vmbo
 
platform theoretische leerweg
Contact
Heeft u een vraag over Sterk beroepsonderwijs?
Stuurt u dan een e-mail naar info@sterkberoepsonderwijs.nl.