Animatie Nieuwe leerweg | Ervaringen van pilotscholen in webinars centraal | Bezoekvouchers | Meer pilotscholen licentiegebonden programma's
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen  |  Afmelden
14 oktober 2021
Sterk beroeps onderwijs
Laatste nieuws over de Nieuwe leerweg

Beste lezer,
 

Animatie Nieuwe leerweg
Er is een animatie ontwikkeld die een eerste introductie geeft op de nieuwe leerweg en het praktijkgericht programma. De animatie is vooral bedoeld voor mensen die nog nauwelijks of niet van de nieuwe leerweg hebben gehoord. U kunt deze bijvoorbeeld inzetten in de voorlichting aan ouders of basisscholen.
Bekijk de animatie
Ervaringen van pilotscholen in webinars centraal
Tijdens het eerste webinar over de nieuwe leerweg van dit schooljaar stonden ervaringen van twee pilotscholen centraal.
Op 22 september vertelden Twan van den Hazelkamp en Toine Rohner over hun ervaring met respectievelijk het programma D&P en IT. 
Bekijk het webinar
FAQ's op de site
Voorafgaand aan en tijdens webinars worden er veel vragen gesteld over de nieuwe leerweg. Deze vragen zijn voorzien van een antwoord en als PDF-document op de website gezet. Het is een lijvig document geworden, maar het geeft antwoord op veel vragen die leven bij docenten en hun leidinggevenden. De komende weken worden de FAQ’s ondergebracht in de rubriek ‘veelgestelde vragen’, zodat vragen en antwoorden makkelijker te vinden zijn.
Bekijk de FAQ's
Bijscholingvmbo.nl, ook voor de nieuwe leerweg
De website bijscholingvmbo.nl heeft een nieuwe look. Vanaf nu wordt er op de website onderscheid gemaakt tussen bijscholing voor de nieuwe leerweg, beroepsgerichte bijscholing en profieloverstijgende bijscholing. Onder het kopje ‘nieuwe leerweg’ vindt u een aanbod waarvan u nu al gebruik kunt maken, ook als niet-pilotschool, bijvoorbeeld rond visie-ontwikkeling op de nieuwe leerweg, het ontwikkelen van levensechte opdrachten, de veranderde rol van de docent, et cetera.
Lees meer over Bijscholingvmbo.nl
Bezoekvouchers: niet-pilotscholen op bezoek bij pilotscholen
Via digitale nieuwsbrieven, de SBO-website en webinars informeren we niet-pilotscholen over de nieuwe leerweg. Het is ook goed om praktische ervaring op te doen. Dat kan door op bezoek te gaan bij pilotscholen die al bezig zijn met een praktijkgericht programma.
Lees meer over bezoekvouchers
Meer pilotscholen licentiegebonden programma's
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de licentiegebonden praktijkgerichte examenprogramma’s. De pilot voor deze programma’s gaat op 1 augustus 2022 van start. Aan deze pilot kunnen zes scholen per programma deelnemen, vier meer dan eerder was gepland.
Lees het bericht
Impressie eerste fysieke pilotbijeenkomst 12 oktober
Op 12 oktober kwamen ongeveer 320 mensen voor het eerst ‘echt’ bijeen voor een pilotbijeenkomst. Door corona waren alle bijeenkomsten tot dan digitaal gehouden, maar woensdag 12 oktober konden docenten elkaar echt zien en spreken én ervaringen uitwisselen. Natuurlijk stonden de eerste ervaringen opgedaan met een praktijkgericht programma centraal.
Een aantal bezoekers hebben we gevraagd naar hun eerste ervaringen, bekijk hier hun verslag.
Bekijk de video
Vier vavo-scholen nemen deel aan de pilot
Naast vmbo-scholen en vso-scholen krijgt ook het vavo te maken met de nieuwe leerweg. Om ook op deze scholen ervaring op te doen met een praktijkgericht programma zijn 4 vavo-scholen toegelaten tot de pilot. Deze scholen nemen deel met het praktijkgerichte programma E&O (3 van hen) of Z&W (1 school). 
Lees het bericht
Eerste concept examenprogramma voor een licentiegebonden programma vastgesteld
Minister Slob heeft het concept examenprogramma pgp Maritiem en techniek vastgesteld. Eén pilotschool start op 1 augustus 2022 met dit examenprogramma. De drie andere vmbo-scholen die een licentie hebben voor dit programma werken nauw samen met de ene pilotschool om zo samen ervaring op te doen met dit praktijkgerichte programma.
Bekijk het concept examenprogramma
3 / 11
 
Volgend evenement
Webinar: Op weg naar een nieuwe leerweg
't Hooghe Landt College: ervaringen met het vak Technologie & Toepassing
't Hooghe Landt College is geen pilotschool voor de nieuwe leerweg, maar biedt wel het praktijkgerichte programma Technologie en Toepassing (T&T) aan. Wat zijn zijn ervaringen met het nieuwe vak, en wat stak hij op van de bijscholingscursus ‘SketchUp’? 
Lees het inspiratievoorbeeld
Ervaringen van CSG Het Noordik met pilot voor de nieuwe leerweg
Marieke Eissens is docent kunstvakken en coördinator T&T bij CSG Het Noordik.
Wat zijn haar ervaringen met de pilot en de overstap naar de nieuwe leerweg, en wat stak ze op van de bijscholingscursussen over visie en de rol van de coach? ’
Lees het inspiratievoorbeeld
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap   S10
Stichting Platform VMBO   Platform Theoretische Leerweg
Contact
Heeft u een vraag over Sterk beroepsonderwijs?
Stuurt u dan een e-mail naar info@sterkberoepsonderwijs.nl.