Haagse scholen werken samen in nieuwe vakmanschapsroute horeca | Ervaringen van CSG het Noordik met pilot voor de nieuwe leerweg | Hoe wilt u geinformeerd worden? | Verhalen van zes leerlabs Online lezen  |  Afmelden
Sterk beroeps onderwijs
24 juni 2021
Welke wegen leiden naar een mbo- kwalificatie op niveau 2?

Beste heer/mevrouw,
 

Haagse scholen werken samen in nieuwe vakmanschapsroute horeca
Dankzij de nieuwe ‘vakmanschapsroute horeca’ verloopt de overstap van vmbo naar mbo-2 veel soepeler. Deze leerroute is een samenwerking tussen de Haagse François Vatelschool (vmbo) en de School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening (ROC Mondriaan). ‘Vatellers’ Naysha en Djolencio gaan de vakmanschapsroute volgen en nemen alvast een kijkje in de keukens van de mbo-school. ‘Fancy!’
Lees het artikel
Vier wegen naar een niveau-2 kwalificatie
Door de komst van de wet doorlopende leerroutes zijn er, voor leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg, verschillende wegen die leiden naar een mbo-kwalificatie op niveau 2. Deze wegen hebben we voor u op een rijtje gezet.
Bekijk de visual
Vraag van de maand
Wij willen ons leer-werktraject (LWT) als een geïntegreerde leerroute aanbieden, mag dat?
Het is niet mogelijk om LWT aan te bieden in een doorlopende of geïntegreerde leerroute. In de wet is geregeld dat doorlopende leerroute alleen met een ‘reguliere’ vmbo-bb mag worden vormgegeven. Ook in de geïntegreerde leerroute moet het volledige onderwijsprogramma van de vmbo-bb worden aangeboden, de school kan ervoor kiezen om vervolgens geen vmbo-examens af te nemen (dus ook niet voor Nederlands of het beroepsgerichte programma). Daarnaast biedt de wet doorlopende leerroutes ruimte rond het integreren van vmbo-mbo onderwijs en examens, studieduur- en onderwijstijd en de teambevoegdheid.
Lees meer FAQ's
Ervaringen van CSG Het Noordik met pilot voor de nieuwe leerweg
CSG Het Noordik in Almelo is een van de scholen die meedoen aan de pilot voor de nieuwe leerweg, met het praktijkgerichte programma Technologie en
Toepassing (T&T). Marieke Eissens is docent kunstvakken en coördinator T&T. Wat zijn haar ervaringen met de pilot en de overstap naar de nieuwe leerweg, en wat stak ze op van de bijscholingscursussen over visie en de rol van de coach?
Lees het artikel
Uitleg nieuwe leerweg

Op 17 juni vonden gelijktijdig zes webinars plaats over de praktijkgerichte programma’s in de nieuwe leerweg. Vakinhoudelijke medewerkers van SLO gaven een toelichting op de concept examenprogramma’s en beantwoordden vele vragen die er over de nieuwe leerweg zijn.

Bekijk de webinars
Webinars Sterk beroepsonderwijs
Het afgelopen jaar hebben we acht webinars voor u verzorgd in het kader van Sterk Beroepsonderwijs. Tijdens deze webinars werden de mogelijkheden die de wet doorlopende leerroutes biedt uitgelegd en deelden samenwerkingsverbanden van vmbo en mbo hun ervaringen.
Bekijk de webinars
Hoe wilt u geïnformeerd worden?

Het lijkt of we corona de baas worden en nu dringt zich de vraag op: hoe gaan we verder met het informeren van scholen/instellingen en het delen van kennis. Het programmateam Sterk Beroepsonderwijs hoort hierover graag uw mening. 

Vul de vragenlijst in
Zes leerlabs. Wat gebeurt er al?
Sinds enige tijd volgt het programmateam Sterk beroepsonderwijs een aantal regio’s waarin vmbo- en mbo-scholen werk maken van intensieve en structurele samenwerking. In het digitale magazine delen zes samenwerkende vmbo- en mbo-scholen openhartig hun ervaringen.
Lees het artikel
We wensen u een goede zomervakantie!
Blijf op de hoogte en volg ons ook op LinkedIn. 
mbo raad
 
vo raad
 
aoc raad
stichting platform vmbo
 
platform theoretische leerweg
Contact
Heeft u een vraag over Sterk beroepsonderwijs?
Stuurt u dan een e-mail naar info@sterkberoepsonderwijs.nl.