Training voor programmamanagers/projectleiders STO-regio's | Handreiking projectadministratie is hulpmiddel | Startgesprekken | Regio's op de site Online lezen  |  Afmelden
Sterk Techniek onderwijs
4 februari 2020

Welke beroepsgerichte keuzevakken kunnen leerlingen kiezen?

Beste heer/mevrouw,
Beroepsgerichte keuzevakken
Met de invoering van de profielen in het vmbo is er iets nieuws ingevoerd in het voortgezet onderwijs. Leerlingen kunnen een deel van hun eigen curriculum vormgeven. Over het algemeen wordt dit erg gewaardeerd door de leerlingen. Door de beroepsgerichte keuzevakken kunnen leerlingen hun programma verdiepen (door meer keuzevakken passend bij het profiel te kiezen) of verbreden (door keuzevakken te kiezen die hun horizon verbreden). 
Meer over de beroepsgerichte keuzevakken
Tweedaagse training 'Samen veranderen' voor programmamanagers/projectleiders STO-regio's
Om regionale programmamanagers/projectleiders te ondersteunen wordt vanuit Sterk Techniekonderwijs een tweedaagse training 'Samen veranderen' georganiseerd in maart. In twee modules van ieder een dag wordt ingegaan op vraagstukken die aan de orde zijn bij de uitvoering van Sterk Techniekonderwijs.
Meer over deze training
Van plan tot actie: wacht niet te lang
Op 1 januari 2020 is de transitiefase van Sterk Techniekonderwijs ingegaan. In 71 regio’s is een start gemaakt met de uitvoering van de plannen, tenminste: als het goed is. Soms horen we ‘het plan is goedgekeurd, we starten in het nieuwe schooljaar met de uitvoering ervan’. In de regeling Sterk Techniekonderwijs staat dat regio’s uiterlijk in maart 2020 moeten starten met de uitvoering van de plannen. Wacht dus niet te lang!
Handreiking projectadministratie is hulpmiddel
In december is de handreiking projectadministratie verschenen. Over deze handreiking worden regelmatig vragen gesteld. Hierbij lijkt het soms of regio’s de handreiking zien als een handleiding. Dat is niet de bedoeling van de handreiking.
Meer over de handreiking
Startgesprekken voor ondersteuning
Ook in 2020 kunt u gebruik maken van de landelijke ondersteuning. Aan elke regio is een ondersteuner gekoppeld die 5 dagen per jaar beschikbaar heeft om als kritische vriend van de regio op te treden.
De ondersteuning start met een startgesprek.
Meer over de startgesprekken
Regio's op de site
Op de website Sterk Techniekonderwijs staan alle goedgekeurde regio’s. Sommige regio’s worden al uitgebreid in beeld gebracht, over andere regio’s is nog weinig informatie geplaatst. Steeds meer regio’s gebruiken ‘hun’ regiopagina als communicatiemiddel met de partners in de regio. 
Meer over de regiopagina's
Bij kick-off van regio Capelle/Oostland is geen gebrek aan motivatie en ideeën
Bij de kick-off van STO in Capelle aan den IJssel werd er volop gediscussieerd over de plannen en de doelen. Van gemeente tot bedrijfsleven en vmbo tot hogeschool, iedereen is betrokken.
Meer over deze kick-off
Vraag van de maand
In Sterk Techniekonderwijs moet 10% cofinanciering van bedrijven komen. Wat moeten we doen als er een bedrijf afhaakt en een ander aansluit?
Wijzigingen in de cofinanciering hoeft u niet apart te melden bij DUS-I. U kunt wijzigingen wel melden in de tussenrapportage in 2021 en in de eindrapportage in 2023. Uit de eindrapportage moet blijken dat het bedrijfsleven 10% heeft bijgedragen aan Sterk Techniekonderwijs in een regio. Meer mag, minder niet want dat wordt het subsidiebedrag lager vastgesteld (passend bij de 10% cofinanciering). De bedrijven die bijdragen aan de 10% mogen in de loop van de jaren wisselen. Wel is het verstandig met nieuwe bedrijven een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan.
Cofinanciering hoeft niet in de vorm van geld gegeven te worden, het mag ook in de vorm van machines, materialen, beschikbaar stellen van ruimte, gastlessen, stages enz.
Meer veelgestelde vragen
5 / 03
 
Training 'Samen veranderen' voor programmamanagers/projectleiders STO
   
Inspiratievoorbeelden
Op de website van Sterk Techniekonderwijs kunt u inspirerende voorbeelden (video's en artikelen) van kwalitatief en hoogstaand techniekonderwijs vinden. Heeft u zelf een inspirerend voorbeeld? Meld het ons dan via deze link.
Doorlopende leerroute voor de bouw 
Het Vakcollege Maarsbergen heeft met de School voor Techniek van MBO Amersfoort en Bouwmensen Amersfoort een doorlopende leerroute voor de bouw ingericht. Vmbo-leerlingen in het profiel BWI volgen in de vierde klas een keuzedeel uit het eerste jaar van het mbo. 
Bekijk het inspiratievoorbeeld
Docententekort!
Een docentenpool om het tekort aan techniekdocenten in Noord- en Midden Limburg het hoofd te bieden. Het is één van de plannen van het Samenwerkingsverband Sterk Techniekonderwijs in deze regio om scholen in het vo, vmbo, mbo en hbo gezamenlijk gebruik te laten maken van docenten. 
Bekijk het inspiratievoorbeeld

Volg ons op Twitter via @sterktechniek voor de laatste nieuwtjes rondom Sterk Techniekonderwijs. 

        

FAQ
Een vraag over Sterk Techniekonderwijs? Kijk tussen de veelgestelde vragen. Grote kans dat het antwoord op uw vraag erbij staat.  
Veelgestelde vragen
Contact
Heeft u een vraag over Sterk Techniekonderwijs?
Stuurt u dan een e-mail naar info@sterktechniekonderwijs.nl.